Úvod » Blog » Nejlepší perníčky, které musíte vyzkoušet

Nejlepší perníčky, které musíte vyzkoušet

Perníčky jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale také neodmyslitelnou součástí mnoha tradic, zejména v období Vánoc. Jejich příprava je skvělou příležitostí, jak prožít s rodinou nebo přáteli příjemní chvíle u společného pečení a jak uvolnit svou kreativitu při zdobení perníčků. Perníčky jsou také vhodným dárkem, kterým vždy potěšíte své blízké. Ochutnejte voňavé a chutné pečivo, které zahřeje u srdce. TIPY PŘI PEČENÍ PERNÍČKŮ:
  • Používejte čerstvé a kvalitní suroviny, zejména vejce, máslo a med. Právě tyto ingredience dodají perníčkům charakteristickou chuť a vůni.
  • Pozor na správné množství koření. Perníkové koření je základem každého perníku. Pokud se vyznáte, můžete experimentovat s různými druhy koření a vytvořit si tak svou vlastní směs. Pokud neradi experimentujete, můžete si koupit již namíchanou směs perníkového koření.
  • Nezapomeňte důkladně promíchat těsto, aby bylo těsto hladké a vláčné.
  • Důležité je nechat těsto odležet. Nechte těsto odpočívat v chladničce několik hodin, nejlépe přes noc. Díky tomu se chutě lépe spojí.
  • Správná teplota při pečení – perníčky pečte podle receptu. Příliš vysoká teplota může způsobit, že perníčky zvenku rychle ztvrdnou a uvnitř zůstanou syrové.
  • Po upečení nechte perníčky vychládnout, nejlépe na mřížce, aby se zespodu nezapařily.
  • Chcete mít perníčky pěkně lesklé? Ihned po vytáhnutí z horké trouby je potřete žloutkem rozmíchaným s vodou. V teple totiž žloutek zatuhne a hned vyschne, načež vyrobí na perníčku hladkou a lesklou vrstvu. Perníček tak získá krásný hladký vzhled. Pozor však, abyste je potřeli opravdu hned po vyjmutí z trouby.
Vyzkoušejte náš nejlepší recept na perníčky, které budou hned měkké a budou všem chutnat! Med sice přispívá k trvanlivosti pečiva, ale aby byly perníčky hned měkké, doporučuji naopak použít cukr. Cukr a vejce přispívá k rychlé vláčnosti těsta, aniž by bylo třeba dlouhého odležení. Co budete potřebovat?  400 g hladké mouky 140 g cukru moučka 1 zarovnanou lžičku jedné sody 1 zarovnanou lžičku perníkového koření 2 vejce 50 g másla 2-3 lžíce dobrého tekutého medu žloutky na potření Postup:  V míse smíchejte všechny suché přísady. Přidejte máslo a promíchejte na hustou směs připomínající drobenku. Nakonec vlijte máslo, přidejte med a rozkvedlané vejce. Zpracujte v měkké těsto. Nejdříve můžete míchat vařečkou, ale potom přendejte těsto na vál a ručně jej dobře zpracujte do tvárného těsta. Těsto pak zabalte do fólie a nechte odležet na 2-3 hodiny v lednici (nejlépe přes noc). Troubu předehřejte na 160 °C. Pečícím papírem vyložte plech na pečení. Nezapomeňte si v malé skleničce rozmíchat žloutek s jednou lžící vody na potření hned vytažených perníčků. Odležené těsto vyválejte na mírně pomoučeném vále asi na tloušťku půl centimetru. Zkraje začněte vytvarovat různé tvary a skládejte je na plech. Ne těsně vedle sebe, každý perníček při pečení nabyde. Pečte při 160°C cca 7-10 minut. Po vytažení potřete rozkvedlaným žloutkem (viz výše) a přendejte na mřížku, aby se odspodu nezapařily. Jak poznáte, že jsou perníčky upečené? Jakmile se v troubě zaoblí, naskočí, trochu zpevní a „zrůžoví“.  Nebojte se na ně sáhnout, pokud se vám do nich nezaboří prst, jsou upečené. Také by měly jít snadno nadzvednout z plechu. Po upečení přeji už jen dobrou chuť. Povedly se vám perníčky? Podělte se s námi o vaše výtvory v naší FB skupince: ZÁBAVNĚ, NAUČNĚ – zábavné, hravé a kreativní vzdělávání.  ZPÁTKY NA PŘÍSPĚVKY. ZPÁTKY DO E-SHOPU WWW.ZABAVNENAUCNE.CZ 
Nákupní košík