Perníčky jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale také neodmyslitelnou součástí mnoha tradic, zejména v období Vánoc. Jejich příprava je skvělou příležitostí, jak prožít s rodinou nebo přáteli příjemní chvíle u společného pečení a jak uvolnit svou kreativitu při zdobení perníčků. Perníčky jsou také vhodným dárkem, kterým vždy potěšíte své blízké.
Ochutnejte voňavé a chutné pečivo, které zahřeje u srdce.
TIPY PŘI PEČENÍ PERNÍČKŮ:
- Používejte čerstvé a kvalitní suroviny, zejména vejce, máslo a med. Právě tyto ingredience dodají perníčkům charakteristickou chuť a vůni.
- Pozor na správné množství koření. Perníkové koření je základem každého perníku. Pokud se vyznáte, můžete experimentovat s různými druhy koření a vytvořit si tak svou vlastní směs. Pokud neradi experimentujete, můžete si koupit již namíchanou směs perníkového koření.
- Nezapomeňte důkladně promíchat těsto, aby bylo těsto hladké a vláčné.
- Důležité je nechat těsto odležet. Nechte těsto odpočívat v chladničce několik hodin, nejlépe přes noc. Díky tomu se chutě lépe spojí.
- Správná teplota při pečení – perníčky pečte podle receptu. Příliš vysoká teplota může způsobit, že perníčky zvenku rychle ztvrdnou a uvnitř zůstanou syrové.
- Po upečení nechte perníčky vychládnout, nejlépe na mřížce, aby se zespodu nezapařily.
- Chcete mít perníčky pěkně lesklé? Ihned po vytáhnutí z horké trouby je potřete žloutkem rozmíchaným s vodou. V teple totiž žloutek zatuhne a hned vyschne, načež vyrobí na perníčku hladkou a lesklou vrstvu. Perníček tak získá krásný hladký vzhled. Pozor však, abyste je potřeli opravdu hned po vyjmutí z trouby.
Vyzkoušejte náš nejlepší recept na perníčky, které budou hned měkké a budou všem chutnat!
Med sice přispívá k trvanlivosti pečiva, ale aby byly perníčky hned měkké, doporučuji naopak použít cukr. Cukr a vejce přispívá k rychlé vláčnosti těsta, aniž by bylo třeba dlouhého odležení.
Co budete potřebovat?
400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
1 zarovnanou lžičku jedné sody
1 zarovnanou lžičku perníkového koření
2 vejce
50 g másla
2-3 lžíce dobrého tekutého medu
žloutky na potření
Postup:
V míse smíchejte všechny suché přísady. Přidejte máslo a promíchejte na hustou směs připomínající drobenku. Nakonec vlijte máslo, přidejte med a rozkvedlané vejce. Zpracujte v měkké těsto. Nejdříve můžete míchat vařečkou, ale potom přendejte těsto na vál a ručně jej dobře zpracujte do tvárného těsta.
Těsto pak zabalte do fólie a nechte odležet na 2-3 hodiny v lednici (nejlépe přes noc).
Troubu předehřejte na 160 °C. Pečícím papírem vyložte plech na pečení. Nezapomeňte si v malé skleničce rozmíchat žloutek s jednou lžící vody na potření hned vytažených perníčků.
Odležené těsto vyválejte na mírně pomoučeném vále asi na tloušťku půl centimetru. Zkraje začněte vytvarovat různé tvary a skládejte je na plech. Ne těsně vedle sebe, každý perníček při pečení nabyde.
Pečte při 160°C cca 7-10 minut. Po vytažení potřete rozkvedlaným žloutkem (viz výše) a přendejte na mřížku, aby se odspodu nezapařily.
Jak poznáte, že jsou perníčky upečené? Jakmile se v troubě zaoblí, naskočí, trochu zpevní a „zrůžoví“. Nebojte se na ně sáhnout, pokud se vám do nich nezaboří prst, jsou upečené. Také by měly jít snadno nadzvednout z plechu.
Po upečení přeji už jen dobrou chuť.
Povedly se vám perníčky? Podělte se s námi o vaše výtvory v naší FB skupince: ZÁBAVNĚ, NAUČNĚ – zábavné, hravé a kreativní vzdělávání.